Highslide for Wordpress Plugin

Bâlbâială în stil “ortodox”

Conform ultimului sondaj, în mai puţin de jumătate de an, încrederea în Biserică a scăzut de la 78% la 74%. Nu prea cred în sondaje şi-mi dau seama că atunci când este adresată o astfel de întrebare, prin noţiunea de „Biserică” lumea înţelege în special clerul: mitropolitul, episcopii, preoţii şi călugării; căci dacă cei intervievaţi (dar şi cei care adresează întrebarea) s-ar considera şi ei membri deplini ai Bisericii, o astfel de întrebare nici nu ar avea sens. Prin urmare, putem spune că încrederea în mitropolit, în episcopi şi în preoţi a scăzut cu 4% în doar câteva luni şi, dacă sincer, mi se pare foarte puţin, în comparaţie cu bâlbâiala de care dau dovadă aceştia în faţa provocărilor de tot felul.  

Oare nu-i clar că ultimele declaraţii ale unor ierarhi şi mai ales stupidele proteste împotriva a nu ştiu ce legi şi „pericole”, nu fac decât se ponegrească imaginea Bisericii? Cică ultimul protest „Pro-Ortodoxia” (de fapt Anti-Ortodoxia) nu a fost organizat de Mitropolie, dar mă întreb cum de atâţia zeci de preoţi şi-au permis să iasă samavolnic în piaţă, fără o indicaţie indirectă (sau chiar directă) a Mitropoliei? Şi de unde au luat steagurile bisericeşti, dacă nu din Catedrala Mitropolitană? Sau poate cineva îşi închipuie că poate şantaja sau manipula Statul şi societatea fără a suporta consecinţe? Imposibil! Ori renunţăm la orice protecţionism (mai ales personal) din partea Statului şi mergem pe ideea unor cerinţe dure faţă de el, ori ne facem mai departe că plouă, dar fără a scoate bufonii în stradă, pentru a lupta cu morile de vânt. Nu era oare mai bine şi mai productiv să fie iniţiate nişte discuţii serioase şi la nivel înalt cu Statul, aşa cum se face la Moscova, la Bucureşti şi oriunde în lume? Căci dacă ne pretindem mari şi mai ales mulţi, are trebui să fim capabili „să impunem” civilizat un respect faţă de Ortodoxie, fără a ieşi la proteste. Protestează doar cei care nu ştiu să se facă auziţi în alt mod. Pe de altă parte, nu Statul trebuie să ne apere de musulmani sau de homosexualitate, pentru că nici nu este capabil să o facă, ci noi singuri trebuie să ne apărăm, predicând şi practicând Evanghelia. Şi dacă Mitropolia vrea cu adevărat să se pună pe treabă şi să ridice moralitatea în societate, să o înceapă cu propriile probleme (despre care am scris aici), dar nu să se prefacă că luptă cu „pederastizarea ţării” sau cu islamul.

De fapt, despre ce fel de „islamizare a Moldovei” poate merge vorba, când noi trăim într-o ţară cu cea mai ridicată rată de alcoolism din lume şi suntem printre cei mai mari producători de vin din această parte a Europei? Biblia condamnă beţia, iar Coranul interzice în general consumul de alcool. Sau poate credeţi că „ortodocşii” din Moldova sunt interesaţi de diferenţele dintre Biblie şi Coran? Păi, ei habar nu au nici de una, nici de alta. Cred că jumătate dintre „ortodocşii” noştri n-au citit niciodată măcar o pagină din Biblie, în schimb de vin şi carne de porc nu se mai lasă moldoveanul cu una cu două. Deci despre islamizare nici vorbă. Mult mai reală este trecerea moldovenilor la unele secte (occidentale sau orientale), dar văd că despre asta nimeni nu zice nimic, pentru că organizatorii protestelor, mai ales cei din umbră, nu urmăresc scopul declarat – „apărarea Ortodoxiei” – ci cu totul altceva. Şi acest „altceva” va ieşi la iveală în scurt timp… Ori după venirea patriarhului Kiril, ori după mult aşteptata depăşire a crizei politice.

La urma urmei, la islam sau la secte vor trece cei care vor o schimbare în viaţa lor, iar preoţii şi laicii ortodocşi nu fac nimic pentru a-i ajuta să o facă. Bineînţeles, vor trece şi o serie de oportunişti sau curioşi, dar de aceştia nu avem nici noi nevoie. Să plece, pentru că sunt printre noi, dar nu sunt de-ai noştri! Iar dacă Biserica Ortodoxă îşi va face bine treaba, vă asigur că şi cele câteva mii de musulmani din Moldova vor (re)veni la Ortodoxie. Şi în Moldova nimeni nu-i va omorî pentru că au abandonat islamul, numai să aibă cine-i converti. Deci problema e în noi… Nu în Ortodoxie, ci în „ortodocşi”!

P.S. Dacă abordarea mea pare prea simplistă, asta nu înseamnă că eu habar nu am ce reprezintă islamul sau sectele. Ştiu destul de bine, dar am vrut să ating latura care mi se pare cea mai dureroasă, pentru că de asta ne ferim noi cel mai mult să vorbim.

 

32 de comentarii la „Bâlbâială în stil “ortodox””

  1. Mişcarea "Noua Dreaptă" se interesează unde va fi cazat Sanctitatea Sa Kiril, patriarhul Rusiei, pentru a-i putea aduce omagiu….!

    • Dacă acest “omagiu” (scris cu roşu) ar putea fi o surpriză neplăcută sau poate chiar sângeroasă, atunci eu vă îndemn să vă abţineţi pentru că acest lucru va fi imposibil din cauza unei securizări destul de înalte, iar pe dvstră vă poate costa foarte mult. Nu patriarhul rus e problema, ci tot moldovenii noştri.

  2. Păi, părinte cunoaşteţi d-voastră ce cunoaşteţi doar că nu spuneţi pe faţă, poate nu e nevoie, dar aţi avut dreptate şi data trecută, la începutul verii cînd aţi spus că odată ce vor trece alegerile locale se vor termina şi discuţiile despre islam… şi aşa a şi fost, pentru ca să vină o nouă problemă politică, legată de alegeri şi iarăşi bine-cunoscuţii actori politici, ptu… am vrut să spun actori "pro-ortodoxie" să apară la TV, ce apără defapt? Cînd vom afla? Iar unii care au ieşit şi au spus că "nu vor pomeni stăpînirea ţării" o şi fac, fără a fi verificaţi, oare nici la slujba proscomediei tot nu pomenesc stăpînirea? O fac cu acceptul tăcit al Mitropoliei şi fără să fie verificaţi… e mai uşor să lupţi cu alţii în loc să-ţi vezi bîrna din ochi şi să-i iubeşti pe ceilalţi cu scopul convertirii lor, ori cine seamănă ură – ură culege, iar cine seamănă dragoste – dragoste va culege. 

  3. Scurt si la obiect.

            Din nefericire propovaduirea ortodoxa in majoritatea cazurilor, e una de ura in numele lui Dumnezeu; o marturisire cu gura-n spume a ,,Adevarului".Tocmai aceste ,,proteste" reprezinta ,,gandirea" gresita a unora care nu cunosc mai deloc Ortodoxia.Ce-i drept, si eu am abordat o astfel de atitudine, dar curand mi-am dat seama ca nu marturisesc Ortodoxia asa cum e normal.Daca vrem sa marturisim Ortodoxia, sa incepem intai in fapta, si apoi in grai; vazand fapta buna, neortodocsii vor da crezare cuvintelor care pot schimba omul.Zadarnica e marturisirea noastra pro-ortodoxie, daca nu suntem noi insine marturie practica a ei.Asa cum librariile sunt pline de carti, dar lumea e din ce in ce mai inculta, asa si in zilele noastre oricine vorbeste si aude despre ortodoxie, dar prea putini rezoneaza in fapta cu ea.Prea multa vorbarie, si mult prea putine fapte.

  4. Ce ţine de problema dată, se împărţesc gândirile, nu din toţi cei care au eşit la miting au fost de acord ci că aşa a cerut preotul, protopop sau ce mai este acolo mai sus. Eu am fost acolo, dar nu mia părut o idee bună. Biserica niciodată n-a luptat aşa vulgar şi fără demnitate cu sine însuşi făcându-se de râs în faţa întregii lumi, căci toate mişcările din RM sânt bine văzute din UE care vor să vadă ce va fi. Să ştiţi părinte că blogul dv. îi citit bine, bravo! dar nu tot ce se strecoară pe aci e chiar adevărul?!
        După cum ştim cu toţii aţa are două capete. Aşa şi problema dată MITINGUL are — nu contestă nimeni, dar are şi un mare +! UE vrea reforme mari să facă la noi şi noi sântem ca un iepuraş de laborator şi ce credeţi dacă implimentează pedarasia la nivel european, libertate la musulmani, deja mai nou schimbarea legii cultelor în defavoarea Ortodoxiei şi multe altele ele o să apară lanţ să vadă până unde chiar FILAT va ajunge să ne vândă? Seara după miting Filat a spus că biserica se bagă în politică şi e rău, dar nul împiedică de aşi împlini dorinţa până la capăt de a implimenta aceste schimbări şi le va realiza cu orice preţ!!! Deci noi în ce să credem? Într-un premier care ne va apăra drepturile? sau el are nevoie de noi ortodocşii doar ca electorat şi ATÂT?!?!?! 
       De ce noi nu putem să spunem un NU la toate aceste porcării cu toate că deja sântem criticaţi de sectanţi pentru asta, că ei zic mai bine îi încreştinăm, nu zic ba! dar preoţimea doarme, majoritate, şi minoritatea care doreşte să facă ceva sânt descreditaţi!?
    Acest MITING lea fost ca un arcan de care se ţin, nu Ortodoxia, ci unii aşa zişii ortodocşi, preoţi, episcopi, etc…  
    Ce ţine de cum aţi abordat aci tema e bine succint laconic şi bine aranjat se înţelege mesajul care laţi adus cititorilor!!!

    • Buseea, Mitropolia care a luat bani grei de la acest prim-ministru, ştia foarte bine cu cine se leagă şi unde se va ajunge. Ei nici nu acum nu sunt tare stresaţi de situaţia Bisericii, ci doar se prefac. Îmi pare rău să spun asta, dar ăsta-i adevărul.
      Iar Ghenadie Valuţă, este cine este. Am fost colegi de Facultate şi de cameră. În faţa mea el nu deschide gura, dar văd că pe alţii îi foloseşte, fără să-şi dea sema că el însuşi este folosit.

      Este important ca lumea să nu se smintească, ci mai mult să meargă la Biserică şi să se roage inclusiv pentru ierarhi şi preoţi, pentru că nu sunt ei chiar aşa rău. Îi mai biruie valul lumesc, dar tot Dumnezeu i-a pus acolo unde sunt şi trebuie împreună să învingem.

  5. Bani, bani, bani! oare tot în lumea asta are un preţ a banilor? Da totul trebuie de preţuit, dar şi cu onoare care tot valorează, respect, cinste, dragoste… şi atunci încrederea în preoţi şi în biserică, sau Biserică va creşte!!! 
       Dacă Ierarhii noştri se ţin de bani, atunci ce fel de predică pot ţinea preoţii de pe anvon de milostenie, ajutor, simplitate, urmarea lui Hristos… Chiar lumea o să ajungă să creadă în Dumnezeu fără preoţime, căci maxima: nu te uita ce face preotul, dar fă ce-ţi spune el… ar reişi că preoţimea sacramentală e pe cale de dispariţie, şi acum avem 90% şarlatani, ei poate mai puţini, 74%!

    • Nu e chiar aşa. Avem mulţi preoţi buni. Cu ierarhii însă chiar că avem mari probleme. Nu întâmplător Biserica a rânduit ca episcopii să fie făcuţi din rândul monahilor, numai că în Moldova niciun ierarh nu este şi monah.

  6. Pericolul nu este într-un islam puternic, ci într-o ortodoxie slabă. Și apoi chiar arată ridicol, cînd unii în loc să se adîncească în citirea  Scripturilor, din care adesea puțin ce știu, pentru ca faptele lor de mai apoi să și le conformeze lor, ies în stradă ca niște fanfaroni și trancalăi (fiindcă pe semne li se pare că Ortodoxia este doar colivă cu bomboane ”meatnîie” deasupra) cică să protesteze. Oare și-a pierdut actualitatea îndemnul Sf. Serafim ”să ai pace în tine însuți și atunci mii în jurul tău se vor mântui”?
     Reacția sănătoasă a Bisericii într-adevăr trebuie și poate să fie doar prin ”nişte discuţii serioase şi la nivel înalt cu Statul”.

  7. Las'ă domle pe Filat în banii lui şi uite mai bine cine te-a condus la aceste pro(s)teşte… Un fost traficant de ţigări, erijat peste noapte în mare apărător al ortodoxiei şi părinte moralist. Desigur, pe vremuri afacerea cu ţigări şi cagor îi aducea bani buni, astăzi s-a reprofilat şi a schimbat ocupaţiunea nobilă pe postul de lunstrangiu al imaginei mitropolitului, nici pe departe şi al Mitropoliei. Nu a făcut până la urmă altceva, decât să-şi schimbe costumul şi pantofii albi, pe dulama ce nu putea fi alta decât  "albă"… Privindu-l de fiecare dată pe acest înăcrit personaj, gândul mă duce fără să vreau la arhiereii şi măgarii lor, împopoţonaţi select, din Patimile lui Hristos, de Gibson …!!!? Unora ca acestora nu-mi rămâne altceva să le spun decât: domle, sau tvarişci vuluţa, cine nu are păcat, să arunce piatra primul…, c' apoi ştim noi ce ştim…
    Mai e ceva: celor de la mitropolie le- a plăcut dintotdeauna să ia foc cu mâinile altora (fără să minimalizez aici în vre- un fel "harisma" aparte şi mai ales râvna domnului vuluţa), protejându-şi astfel interesele şi fără să le pese, e adevărat, de problemele reale ale Bisericii… Ori, din moment ce credincioşii ies în stradă ca să-şi strige singuri dreptatea,  nu devine oare clar că prin aceasta este subminată şi pusă serios la îndoială autoritatea structurilor ierarhice superioare (vorba părintelui keibaş), vădit incapabile să gestioneze o situaţie ce ţine de competenţa lor….!
    Iar părintele Petru nu face altceva, aici şi-n altă parte, decât să cheme la DISCERNĂMÂNT sau DREAPTA  JUDECATĂ, fără de care se cade în prostie curată…  

  8. Pur și simplu mișcarea inițială a fost deturnată. Protestele sunt binevenite, dar într-un context ceva mai clar. De ex, mă așteptam să se propună un proiect de lege cu privire la modificare a legii cultelor, dar nimic nu a apărut. Astfel, protestele și cererile imperative nu par a mai avea sens. Auzim zeci de voci, fiecare venind cu 7 mesaje, neclare și ele. Cred că e o problemă de organizare și lipsă de voci clare care direcționa spre obiective clare și realizabile potențialurile existente.

  9. Nu cred că aici ar fi vorba de bani. Mai degrabă e vorba de dorința unor oameni mărunți și incompetenți de a străluci pe ecranele televizoarelor.

  10. Atunci să începem fiecare de la sine, dar să facem acest lucru, pentru că ne place să vorbim, să ne dăm toţi cu părerea, dar nu şi împlinim "poruncile" dumnezeieşti. Pentru că dacă în întregul Imperiu Bizantin nu s-au găsit măcar 5 credincioşi, atât de mare le-a fost rătăcirea, Dumnezeu a îngăduit căderea lui. Şi în Ortodoxie dacă vor rămâne prea puţini închinători în Duh şi Adevăr, Biserica nu va cădea, însă destrămarea ei v-a aduce prea mari dezastre, care au şi început, iar pentru aceasta purtăm responsabilitate toţi, începând de la simpli credincioşi.
    Ori, nouă ne place Scripturile după poftele noastre să le răstălmăcim, fiecare avem scuze şi îndreptăţiri, 1001 pricini, numai Ortodoxia nu ştim ce este şi nu o trăim, şi după cum a scris cineva mai sus, o rezumăm la colivă cu bomboane mentolate pe deasupra, însă Ea este Iubire şi jertvire, ea presupune să-l iubeşti pe aproapele ca pe tine însuţi şi să nu-ţi întorci ochii trecând nepăsător pe lângă el şi după cuvintele Evangheliei:"din lucrurile mici se vede" ce fel de ortodoxi suntem.

  11. Daca inteleg eu corect, mesajul ce l-a adus Hristos, deosebit de credinta veche a iudeilor, a fost iubirea si toleranta. Asta este urzeala crestinismului – iubeste-l pe aproapele tau, iubeste  dusmanul. Mesajul asta se rataceste in toate constructiile birocratice, institutionale si politice inevitabile pentru orice structura organizata, inclusiv pentru biserica. Din pacate orice forma subordoneaza pina la urma continutul subistituindu-l in relatia cu mediul. Fara credinta, oricare ar fi ea, omul nu poate; prea mare este povara cunoasterii finalitatii sale. Dar credinta cere ingrijire, are nevoie de pastor. 
    De ce se preocupa biserica (clerul, vorba Dvs.)? Are biserica un mesaj de iubire si toleranta coerent ? Problemele satului (si a oraselor): violenta in familie, abandonul si abuzul copiilor, alcoolismul iesit din orice hotare, ratacirea spirituala a omului de rind – care din aceste subiecte grave a fost pus in agenda bisericii?!  Oamenii au nevoie de ghidare si daca nu o va face un "invatator" blajin cu rabdare, intelecpciune iubire si credinta, cine o va face? Actiunile descrise de Dvs. nu sunt altceva decit populism pur, iar cei de le realizeaza nu fac decit sa surpe din asteptarile care le are omul in cautarea  divinitatii. Cred ca este nevoie de un mesaj clar din partea bisercii – politica avem destul, avem nevoie de credinta si iubire. 

  12. Trebuia să mai ţii cont de un lucru, Octavian, "dorinţa unor oameni mărunţi" a coincis,acum şi altădată, perfect cu nevoia de a-i obliga pe unii să-şi respecte "angajamentele" luate, prin exercitarea unor presiuni continuii; la o adică, vedeţi domle prim-ministru abia dacă mai reuşesc să-i ţin în frâu şi dacă-i scap…., unde mai pui că dă bine şi la vizita cu patriarhul  … toate desigur în interesele Bisericii, vom crede noi candid….! De aceea, mi-e greu să spun care e mai de plâns: victima, pardon executantul, sau comanditarul. Nu doresc să mă fac judecătorul nimănui, nu vreau însă ca nişte oameni compromişi, dar cu tupeu, să ne mai reprezinte în halul ăsta…. Cereţi domnlor, matricola de la Iaşi a individului ăsta ca să vedeţi cine vă reprezintă…
    Protestele în sine nu au nimic rău, dar contează, fii de acord, modul în care le faci… Cu prapuri şi "Cu noi este Dumnezeu.." ş.a., în faţa guvernului, pentru mine aduce mai mult a sec. XIX, iar în ştirile "euronews", sau "cnn" vom fi reflectaţi drept cete de extremişti religioşi, ce-şi doresc să intre în europa! Apoi, ai dreptate şi atunci când spui, care sunt cerinţele. Mitropolia se spală ca Pilat pe mâini şi-o face pe mortul în popuşoi( cu sacul plin), iar cu vuluţa cine să negocieze, haideţi să fim serioşi! Cum spunea şi părintele, e nevoie mai întâi de iniţierea unor consultări la nivel înalt, cu crearea comisiilor avizate (în care să intre oameni competenţi şi nu paraşutişti, desantnici sau boevici ortodocşi, de gen vuluţa) şi abia după ce eşuează ieşim şi pe la mitinguri. E deajuns să aruncăm o privire la ţările vecine pentru a deprinde nişte reguli de conduită elementară în relaţia Bisericii cu statul şi cu celelate instituţii publici.
     

  13. Olga Marinescu "25. Căci El trebuie să împărăţească până ce va pune pe toţi vrăjmaşii Săi sub picioarele Sale." (I Corinteni 15)

  14. "dar mă întreb cum de atâţia zeci de preoţi şi-au permis să iasă samavolnic în piaţă, fără o indicaţie indirectă (sau chiar directă) a Mitropoliei?" Si eu ma intreb, este nevoie de indicatii din partea Mitropoliei? Si care ar fi solutia, ca doar s-a promis organizarea de comisii compuse din membrii guvernului si a Sinodului, insa nu s-a facut nimic? 

  15. " pentru că organizatorii protestelor, mai ales cei din umbră, nu urmăresc scopul declarat – „apărarea Ortodoxiei” – ci cu totul altceva. Şi acest „altceva” va ieşi la iveală în scurt timp… Ori după venirea patriarhului Kiril, ori după mult aşteptata depăşire a crizei politice." Curios…sa fie vorba de clerici sau de persoane mai putin cunoscute?!!

  16. Nu am fost nici odata la astfel de manifestari "pasnice", si nici nu stiu daca o sa merg vreodata. Atita timp cit, tratativele pe care ar trebui sa le duca un reprezentat al biserici sunt impuse vulgar de  unul al de  valuta care este memru al nu stiu care asociatie "crestina".
    Dar cine ii permite acestui necioplit sa ne reprezinte pe noi.
    Oare mitropolia nu vede ca aceasta asociatie "calca" doar pe extreme, si stim ca de fiecare data extremele sunt cele care distrug

  17. Vasiun,vreau sa-ti spun, si tuturor celorlalti,ca eu personal am fost la vre-o citeva asa numite manifestari, de salvarea a sufletelor, dupa cum se exprima si valuta, macar un suflet sa scapam si tot inainte, am o impresie si sper sa nu gresesc, dar, nu este scopul salvarea sufletelor, ci acumularea reputatiei si a stelutelor, pe care inaltul, dupa cum spune valuta, le mai da pentru activitate.Si nu este un duh pasnic, precum ar trebui sa fie cu dragoste intru Hristos, ci deopotriva, caci de altfel si se vede!
    Valuta, mai bine sar ocupa de salvarea lui, si nu de a noastra, caci si asa sa impotmolit, si ar fi mai bine, asa pasnic, pina nu a facut si alte trasnai, sa semnaleze si sa-o traga pe dreapta, si sa lase pe alti preoti, care au in spate ani grei si de experiente, sa se preocupe de aceste probleme  dilecate, caci trebui preoti de calitate,aceste probleme trebuie sa fie rezolvate pasnic, la un nivel cultural inalt cu statul.Si mitropolia nu trebuie sa doarma, in acest caz, de fapt se primeste ca deobicei, ci sa actioneze.
    Nu este ra, ideea insasi sa tinem piept unor asa neplaceri care se aduc in adresa credintei, ba chiar mai mult este de datoria fiecaruia, numai nu intr-un asa hal, caci se primeste cum a mentionat si parintele Petru, nu ,,PRO ORTODOXIE,, -ci  ,,ANTI ORTODOXIE,,
    Caci pentru a avea succese in asemene situatii grele, si incordate la maxim, daca chiar si vrai sa faci ceva bun, trebuie sa fii inconjurat de oameni de calitate, de niste oameni destepti, de niste mentori, care stiu cu exactitate cum si ce sa faca pentru a obtine un succes, si o victorie stralucita, dar valuta, in acest caz, nu vreau sa judec, merge pe urmele mentorului sau, de care de fap de multe ori a lut, poate chiar si acum ia sfaturi-parintele Anatolie Cibric.
    Pentru ca asta este, si nu pot sa tac, si cel mai greu in ziua de azi este sa spui adevarul in fata asa cum este, pentru ca mie sila, mam saturat, si imi vine greata de atitea minciuni, pe care le aud, ajunge.

  18. vreu sa spun, si daca nu am dreptate, chiar va rog sa ma corectati, dar mi se pare periculos in ziua de azi cind merge vorba de razboae si de extrimism de credinta.

  19. Aş vrea şi eu să spun citeva cuvinte referitor la acest protest "contra islamizării"…..Aşadar, in primul rî nd vreau să intreb şi dacă poate cineva sămi dea un răspuns: dece Mitropolitul nu a ieşit impreună cu creştinii la protest, de ce? Unde era el cind o mulţime de credincioşi protestau, unde? Stătea cred că in Mitropolie pe scaun bine mersi şi ridea de prostime….Sau unde erau ierarhii nostri, unde? Sau il avem ca ierarh pe Ghenadie Valuta, care şi el este un pseudo "apărător al Ortodoxiei"…Ruşine pt aşa ierarhi!
    In trecut ierarhii ieşeau impreună cu credincioşii şi apărau credinţa, dar acum ierarhii noştri stau pe scaune moi sau pe la sanatorii….Si in locul lor vin aşa numiţii "apărători ai Ortodoxiei" in persoana lui Ghenadie Valuta care se exprimă greşit şi doar strigă şi se bîlbîie ….Ruşine Mitropolitului şi ierarhilor lui…..ei ar trebuie să meargă la discuţie cu Statul , nu Ghena Valută….

  20. Deja am fost aspru criticat atât pentru articol, cât mai ales pentru unele comentarii. 
    Când am spus că nici un ierarh nu este monah, nu-i cazul să fiu întrebat dacă eu însumi sunt (deşi întrebarea este legitimă), ci mai degrabă s-ar căuta sensul acestei afirmaţii la care nu renunţ, pentru că ea explică multe probleme pe care le avem, iar eu sunt suficient de responsabil pentru ceea ce scriu. Nu ştiu de ce alţii îşi permit să spună lucruri mult mai grave şi mai pipărate, dar nimeni nici nu-i bagă în seamă…
    Şi acum explic: în afară de PS Petru de la Ungheni, dar chiar şi în cazul lui, nu avem niciun episcop care să fie făcut ascultare în vreo mănăstire (bineînţeles de călugări), sub un stareţ serios. A te călugări doar pentru a ajunge arhiereu nu înseamnă şi a fi monah, or Biserica nu a rânduit racolarea episcopilor din rândul monahilor "de flori de cuc". Am vrut să spun un lucru simplu şi "canonic", dar cineva filozofează mai mult decât îl ţine cureaua. 
    Din câte-mi dau seama, preoţii noştri nu prea discută cu intelectualitatea (mai ales cea săracă, dar onestă) şi nu realizează că lumea cultă nu se sminteşte de careva "dezvăluiri" şi aşa hyper-cunoscute. Lumea se sminteşte de ipocrizia noastră de a ascunde nişte realităţi mult prea vizibile şi m-am bucurat să aud acest lucru şi din gura pr. Pavel Borşevschi (Jurnal TV – 10.10-2011). Să vedem dacă şi pe el îl va lua cineva de guler după ce a spus că ierarhii noştri o cam dau prin garduri (am îndulcit puţin limbajul). Sau şi aici se caută la faţa omului?

  21. Aş vrea şi eu să spun citeva cuvinte referitor la acest protest "contra islamizării"…..Aşadar, in primul rî nd vreau să intreb şi dacă poate cineva sămi dea un răspuns: dece Mitropolitul nu a ieşit impreună cu creştinii la protest, de ce ?
    Simplu,  Legea Cultelor este data de " comunisti" .
    Nu putea vladica Vladimir sa-i supere pe comunisti si pe  dl. Cubeacov cu osteneala caruia a sa adus islamisti in Legea Cultelor. 
    Dar nu am inteles niciodata cum doi comunisti feroce au pus stapinire pe Biserica Ortodoxa in Moldova. 
    Ma refer la dl. Cubreacov apropiat al Mitropolitului Vladimir si in acel timp  si al Mitropolitului Petru . Prin ziarul FLUX si respectiv ZIUA a dl. Roncea , au devenit si formatori de opinie…
    Nu inteleg  de ce  Patriarhia Romana nu este aproape frati moldoveni , aproape de crestini ortodoxi din Moldova, inteleg ca daca l-ar fii trimis pe vladica Petru in strada la acest " marsh de solidaritate pt. ortodoxie" l-ar fii  suparat pe dl. Cubreacov pe care tot PATRIARHIAR ROMANA la decorat …
    Necuratul si-a bagat asa de bine coada ca toti sint razvratiti unul contra altuia…l pr. Pavel Borşevschi  nu este bun ca este vindut comunistilor de la Moscova , pr. Petru Buburuz nu este bun  deoarece  este ctitorul unei catedrale linga un comunist , parca pr. Petru o sa ia biserica cu el in mormint.
    Cind parintele Petru Buburuz il critica pe dl. Cubreacov prin Chisinau si Bucuresti , a intrat in dizgratia tuturor , acum dupa ce va facut figura cu Legea Cultelor , NIMENI chiar NIMENI nu recunoaste ca pr. Petru Buburuz avea dreptate,  nici chiar Prea Cuviosul Ieromonahul Petru Pruteanu .   Doamne ajuta!

    • Cum adică nu-l recunosc pe pr. Petru Buburuz? În recunosc şi-l respect, numai că a trecut demult de vârsta la care ar putea să mai spună sau să mai iniţieze ceva serios. Cred că ar fi cazul ca şi el să înţeleagă asta. Dar, la urma urmei, nu despre asta merge vorba, că dvstră aţi făcut un mare terci în ceea ce aţi spus, legând lucruri care nu se leagă nicium.

  22. Parinte Petru, daca ati fost dur criticat, de fapt,din cite stiu sunteti permanent supusi criticii,si nu numai dumneavoastra dar si multi alti preoti de calitate car-si fac bine treaba, si spun lucrurilor pe nume si cum ar trebui ca sa fie mai corect, si la sigur ca si parintele Pavel Borșevschi n-o sa fie trecut nici el cu vederea, de altfel daca lucrurile mergeau bine pr.Pavel si acum trebuia sa predea la academia de teologie, si nu numai el dar si multi altii, indraznesc sa presupun ca si dumneavoastra parintePetru nu vau oferit un loc tot cam din astea considerent, cei mai paradoxal ca majoritatea acestor critici vin din partea clericilor, care stai si te uiti la ei si te gindesti, dar pe omul acesta de unde il cunosc eu mi se pare fata asa de cunoscuta, pai stai putin dumnealui e preot, si la televizor apare dese ori, si functia de secretar al mitropoliei ocupa, nici nui dai cai preot, arat asa de bine in costum la cravat, care de altfel stau prin hotele asa ca NOBIL, care se aflu in centru capitalei, si nui secret ca apartine lui Plohotnic, si care au esit de acolo cam afumati asa binsor, si se mai laudau ca au si planuri mari in ceea ce priveste episcopia de Edineț si Briceni, ca sunt si eu din partile celea, si mi se rupea sufletul cind ma uitam la dinsii, cum rideau si spuneau bancuri de prost gust, asta a fost inainte de hirotonisirea parintelui  Ioan Vulpe, sa inteleg ca se tin de cuvint, nu stiu poate inca o sa mai fie surprize, vreau ca sa ma inteleaga toata lumea corect nu judec pe nimeni, ci doar constat unele fapte, si daca am ajuns intr-o asa o stadie de amortire sufleteasca, cind cineva incearca sa puna ceva care este si corect, si se vede cu ochiul neinarmat ca este corect, atunci jos palaria in ce hal am ajuns, exact ca si in bancul cela nu te certa cu unul prost ca daca se va uita cineva dintr-o parte nu va intelege cine e ingust la minte in realitate, da dar aici nu merge vorba de careva chestii asa foaie vrde, ci de educatia morala la care biserica joaca un rol foarte si foarte important, ori clericii din ziua de azi vor ca sa ne faca pe toti ,,politicieni,, cu sediul la hotel, va rog sa ma iertati, dar pr.Petru aveti dreptate necatind la faptul ca sunteti supusi criticii, avem nevoie de dumneavoastra, si ingeneral tara are nevoie de mai multi oameni de calitate, care sa aprinda cite-o luminarea in intunericul in care ne aflam, ca sa intelegem ca nui chiar asa de bine cum ni se pare sau ni se spune, ci sa intelegem ca trebuie sa facem ordnne, ca uite este cam praf si murdarie, uite si in partea ceea o plasa de paianjen-care nu sa facot timp de o zi.
    Parinte Petru, chiar va stimam si va iubim mult!!!! DOAMNE AJUTA!!!!!!!!!!!! si sa dea DOMNUL ca in tara asta mica sa fie mai multi oameni asa ca d-stra, ca pr. Savatie Baștovoi, ca pr. Pavel Borșevschi – si multi altii lista e lunga. DOAMNE AJUTA inca odata!!!!!!!!!!! multa sanatate, intelepciune, si cu ajutorul bunului Dumnezeu sa treceti peste toate momentele grele!!!

  23. Nu este vrednică ţara asta de astfel de preoţi şi temă mi-i că va rămâine şi fără ei, pentru că nu ştim să ne punem spatele şi umărul când e nevoie pt ei! Suntem laşi să luptăm pentru Adevăr pentru că iubim mai mult întunericul… şi lăsăm cu indiferenţă să ne fie prigoniţi "proorocii", care pot fi cei din urmă pentru acest popor!!! Unde e credinţa noastră?! Unde sunt faptele strămoşilor noştri care n-au pregetat să lupte şi să moară cu demnitate pentru credinţă şi Adevăr?! Sau în neamul acesta au rămas doar uscături şi progenituri!!! Nu vom avea răspuns de dezvinovăţire la aspra Judecată, pentru că nu-L iubim pe Dumnezeu!

  24.  
    Ierom. Petru Pruteanu spune:
    11/10/2011 la 9:01
    Cum adică nu-l recunosc pe pr. Petru Buburuz? În recunosc şi-l respect, numai că a trecut demult de vârsta la care ar putea să mai spună sau să mai iniţieze ceva serios. Cred că ar fi cazul ca şi el să înţeleagă asta. Dar, la urma urmei, nu despre asta merge vorba, că dvstră aţi făcut un mare terci în ceea ce aţi spus, legând lucruri care nu se leagă nicium.
     
     
    Prea Cuvioase parinte ieromanah Petru Pruteanu,
    Scuzele mele pt. raspunsul intirziat.
    Ultimul mesaj semnat " Vasile " nu imi apartine.
    Prea Cuviosia Voastra , il respecta si recunoaste osteneala parintelui prof. Petru Buburuz, dar cum este acest respect si recunostinta ? Niciodata nu ati publicat nci un articol sau vreun comentariu cind pr. prof. Petru Buburuz si pr. pr. Pavel Borşevschi era terfelit in ziarele Flux (de Cubreacov) si fitzuica ZIUA (a lui Roncea)… Si sincer sa fiu , si preoti si noi pacatosii aveam nevoie de un comentariu din partea Prea Cuviosiei Voastre draga parinte, pt. unii de mingaiere ,pt. altii de intarire…
    De ce cred eu asta , pt, simplu fapt ca lumea va cunoaste , adevarul si severitatea in comentariiile dvr. dar si pozitia dvr. deoarece nu va-ti facut NICIODATA "frate cu dracu", pt. a trece puntea…( iertati-mi explicatia)
    DACA Prea Cuviosia dvr, din asa mare respect si recunostinta il defaimati sau credeti ca pr. prof. Petru Buburuz nu maia re nimic de spus in BISERICA ORTODOXA din Chisinau , sau nu poate sa mai ia vreo initiativa , va inselati amarnic…
    Asa batrin , bolnav , fara putre cum il credei , pr. prof. Petru nu o sa de-a inapoi niciodata…multi ii mai baga bete-n roate sa nu ajunga zilele de Sfintire a Biserici Ctitorite, dar stiti destul de bine ca Bunul Dumnezeu este sus si le rasplateste la toti dupa inima…
     
    Despre " terci" nu stiu ce sa spun , am incercat sa vb de jos, ca sa inteleaga lumea DE CE NU A IESIT vladica Vladimir in strada la apararea ORTODOXIEI in timpul protestului sau marsului „Pro-Ortodoxia”.
    Doamne ajuta!
    ps: doar acest mesaj imi apartine  " Vasile spune"
    11/10/2011 la 0:22

    • 1. Vasile, eu nu urmăresc Fluxul şi fiţuicele lui Roncea.
      2. Nu mă ocup cu publicistica, decât foarte rar şi nu vreau să fac din asta carieră. Scriu teologie şi cred că la asta trebuie să rămân.
      3. Pe mine nimeni şi niciodată nu m-a apărat, iar situaţia în care sunt eu acum e mult mai grea (nu vreau să detaliez).

      Doamne ajută.

Comentariile sunt închise.