Highslide for Wordpress Plugin

Ce organizaţii religioase mai avem în Republica Moldova

Citind un articol despre cele şase culte declarate ortodoxe în Republica Moldova (chiar dacă unele există doar pe hârtie), am hotărât să intru şi eu în Registrul Ministerului Justiţiei să văd ce culte şi asociaţii religioase neortodoxe şi necreştine au fost înregistrate în Moldova din septembrie 2009 încoace, de când ţara este guvernată de o alianţă democratică, care vrea să ne ducă în Europa cu orice preţ. 

Nu vreau să mă lansez în comentarii sau concluzii, deşi o dezbatere publică ar fi absolut necesară, ci doar voi da o listă a câtorva unităţi religioase necreştine care mi-au sărit mai mult în ochi, iar pe cele creştine sau pseudo-creştine vă las să le vedeţi singuri, pentru că sunt prea multe şi cu denumiri prea extravagante (de exemplu: „Biserica Creştină a Evangheliei Depline”), ceea ce atestă o fărâmiţare dusă la extrem a neo-protestantismului.

Un element foarte important şi demn de reţinut este faptul că de multe ori anumite culte sau organizaţii religioase fac prozelitism şi-şi propagă ideile prin diferite asociaţii obşteşti cu scop cultural, iar în cazul religiilor orientale (în special budismul), prin înregistrarea a zeci de cluburi sportive de lupte marţiale, dar acestea sunt mult prea multe şi camuflate, ca să le pot enumera aici. De aceea mă rezum la o listă destul de sumară:

1.         Asociaţia Obştească "Fondul Evreiesc al Moldovei", înregistrată la 10 februarie 2011.

2.        Asociaţia Obştească "Comitetul Evreiesc al Moldovei", înregistrată la 11 februarie 2011.

3.        Asociaţia Obştească "Institutul iudaic", înregistrată la 26 aprilie 2011.

4.        Asociaţia Obştească “Liga Femeilor Musulmane din Moldova” – 29 noiembrie 2010, probabil ca un test înainte de înregistrarea Ligii Islamice drept cult religios la 14 martie 2011.

5.        Asociaţia Obştească: Centrul de Yoga "ANSUYA YOGA CENTRE", înregistrată la 13 decembrie 2010. Aceasta declară drept scop “contribuirea la dezvoltarea, promovarea şi popularizarea activităţii de Yoga la nivel local şi internaţional”.

6.        Asociaţia Obştească “Asociaţia Gnostică pentru Studii Antropologice Culturale şi Ştiinţifice”, înregistrată la 14 martie 2011. Aceasta declară drept scop “studierea cunoştinţelor şi filosofia gnostică veche”. Ministerul Justiţiei oare ştie ce a însemnat gnosticismul pentru lumea antică şi la ce principii morale îndemna acesta?

7.        Instituţia religioasă – "Proiectul Salvării", înregistrată la 7 iunie 2010 în calitate de cult religios separat, chiar dacă această declară drept scop “crearea unor condiţii pentru reabilitarea sănătăţii femeilor car au avut de suferit în urma exploatării sexuale”. Nu-i clar de ce pentru realizarea acestui scop este nevoie de un cult religios separat, iar organizaţiile care în mod clar vor desfăşura prozelitism religios sunt înregistrate ca simple “asociaţii obşteşti”? La ce să ne mai aşteptăm de la noul ministru al Justiţiei?

Cred că după atâtea întrebări un lucru este totuşi clar: Legea Cultelor din 2007 trebuie urgent revizuită şi perfectată, cel puţin pentru ca guvernanţii să nu se mai facă de râs, pentru că de Ortodoxie e clar că nu le pasă…

3 comentarii la „Ce organizaţii religioase mai avem în Republica Moldova”

  1. Salut,ma numesc Gheorghe……din intimplare navigind pe net pe linia anumitor Idei am dat si de Site-ul acesta..: Ce pot spune la o concluzie generala la tema de dezbatere- Organizatii religioase, daca luam realitatea si progresul global in Prezent la General Eu NU cred ca ar trebui sa ne deranzam de acest fapt ca in Republica Moldova sunt atitea asa cum le numimi :Secte,Culte,Organizatie,Biserica ,Adunare   deoarece suntem sub o miscare care se numeste GLOBALIZARE sau DEMOCRATIZARE, libertatea la cuvintul Viata(a te expune Liber,a crede in ce vrei,a urma un mers al Viatii care il alegi Tu-atita timp cit respecti legile Publice si nu prezinti pericol Publicului). In tarile Occidentale si SUA aceasta nu este deloc o problema pentruca Ei nu creaza aceasta problema Eu personal RESPECT orice Religie orice Cult cu toate ca sunt Crestin….Urmaresc de ceva timp dezbaterele care se fac in Republica Moldova cu privire la Religie am constatat ca e una din putinele Tari din Europa care se ingrijoreaza asa de mult,  si aceasta ingrijorare duce la Conflicte ca exemplu in Irlanda de Nord,Serbia-Albania.Cum spunea  un Invatat : "Speranta moare ultima,ma refer la religia fiecarei Persoane".

  2. Ceea ce facem noi- oamenii pe Pământul Lui- e strigător la Cer spre Ajutor! Şi toate vin, nu în ultimul rînd:din cauza necredinţei clericilor bisericeşti, aşa numiţii- Slujitori ale Sfintelor Altare.De era Mitropolitul cu credinţă tare, apoi demult trebuia acceptarea altor culte să fie trecute doar sub semnătura Mitropolitului, dar..aşa..ce ni se întîmplă?Cine ştie şi cînd ce culte sunt înregistrate în Ţara Sfântă a lui Ştefan?Ştiţi..nu mai am puteri măcar să mă informez de prostia omului…E o dezbinare totală în Popor:şi din punct de vedere politic, şi din punct de vedere religios…Doamne!!!!Ajutăne! Vino de strică TU planurile oamenilor întunecţi la minte şi suflet!Că nu mai putem răbda Doamne această RĂTĂCIRE,Dezbinare între oameni!

  3. Vreau să-ţi răspund d-le  Gheorghe la cele comentate de d-ră…nu sunt de acord cu d-ră în nimic ce aţi spus…vorbiţi de libertate,de care libertate d-le?nu vedeţi în ce prag a venit Omenirea prin aşa numita -libertate? vorbiţi despre ceea că noi suntem îngrijoraţi  cu privire la alte Religii…aşa vezi tu d-le lucrurile, noi nu ne îngrijorăm, ci cerem ajutor de la Domnul, ca să Surpe toate ereziile venite în Ţara Sfântă a lui Ştefan:Moldova+România, căci suntem O Ţară Ortodoxă cu Un Popor Ortodox şi PUNCT.Aşa că, sunt aşa cum sunt, şi sunt dreaptă în ceea ce vorbesc şi gîndesc.Doamne ajutăne te rugăm Bunule Doamne!Salveazăne de tot răul ce bîntuie pe Pământul Tău şi în Ţara Moldova+România, pe care le iubesc ca pe sufletul meu Doamne Doamne!

Comentariile sunt închise.