Highslide for Wordpress Plugin

Despre Molitfele Sf. Vasile citite de unii la 1 ianuarie

Întrebare: Preacuvioase părinte, aş dori o lămurire asupra următorului extras din comunicatul Bisericii Ortodoxe Române (în baza hotărârii sinodale din 17 februarie), cu privire la săvarşirea Molitfelor Sf. Vasile cel Mare: ,,citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul ţării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării şi mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori.'' Este chiar aşa?

Răspuns: Da, aşa este! Practica citirii Molitfelor Sf. Vasile cel Mare în ziua de 1 ianuarie nu este una generală în Biserica Ortodoxă, ci una locală şi fără nicio justificare istorică, liturgică sau spiritual-ascetică.

Aceste rugăciuni trebuie citite într-un cadru restrâns, doar persoanelor care sunt chinuite în mod clar (evident) de duhurile necurate, şi obligatoriu precedate de Spovedanie. La citirea rugăciunilor ar putea fi admise şi rudele împreună-rugătoare, dar nu şi alţi spectatori ocazionali sau curioşi. Citirea lor pentru comunitatea largă în care, de regulă, nu este nici măcar o singură persoană demonizată de faţă, este o greşeală şi un nonsens. Pentru unii, această practică este şi o afacere…

De aceea consider că hotărârea sinodală este una foarte corectă şi potrivită, iar „argumentul” cu exorcismele citite fiecăruia la Botez, invocat de unii, nu rezistă, pentru că rânduiala şi mai ales scopul celor două tipuri de exorcisme este diferit.  

Mulţi au o percepţie magică viziavi de aceste rugăciuni (molitfe), crezând că dacă le-au fost citite, ei sunt ocrotiţi şi nimic rău nu li se va întâmpla, ceea ce bineînţeles este fals. Adevărata ocrotire de puterea celui rău vine ca urmare a unei vieţi curate, însoţite de spovedanie şi împărtăşire cât mai deasă, iar cei care nu au o relaţie vie cu Dumnezeu, pot să-şi facă zilnic Masluri şi să asiste la astfel de rugăciuni, că nu le va fi mai bine, ba chiar le poate fi mai rău.

6 comentarii la „Despre Molitfele Sf. Vasile citite de unii la 1 ianuarie”

  1. Hristos a inviat!tin sa va contrazic,moliftele lui Sf.Vasile cel Mare,se citesc de catre preotzi si nu de catre oricine!preotul face anumite canoane inainte de a le citi,se pregateste pentru asta, fiindca ,nu orice preot le poate citi…cei care nu cunosc canoanele si nu le respecta vreau sa va spun ca asupra lor si a familiilor lor se rasfrang multe efecte negative,nu este de joaca sau de glumit cu aceste slujbe!Trebuie sa va mai spun ca in noaptea dintre ani aceste molifte se citesc in toate manastirile moldovei si in unele biserici de mir care au pregatirea necesara desfasurarii astfel de slujbe…Apoi trebuie sa va mai spun ca sunt cele mai tari rugaciuni aceste molifte care se citesc ori de cate ori este nevoie si mai ales asupra celor bolnavi insa toata casa a celor in cauza dar si a celor  care participa la astfel de slujbe trebuie sa posteasca si sa se roage. Sfintzii apostoli ne invatza ca insusi Mantuitorul Iisus Hristos le-a spus ca  diavolii se scot din oameni cu post si rugaciune!

  2. Molitfele trebuie citite numai in cazuri individuale de indracire si nu de obste. Ele necesita o pregatire speciala nu numai din partea preotului, ci si a celui demonizat si a familiei lui. Despre acestea dau marturie si marii Parinti Ilie Cleopa, Porfirie Kavsokalivitul si Paisie Aghioritul (a se vedea cartea Antologie din cuvintele Parintelui Porfirie). Sfantul Vasile cel Mare nu a alcatuit acaste exorcisme ca sa fie citite de ziua lui, ci din dragoste pentru cei suferinzi. Intre 25 decembrie si 5 ianuarie nu se posteste si nu se fac metanii, fiind un rastimp de bucurie, asemeni Saptamanii Luminate. De aceea nici nu este cadrul potrivit pentru savarsirea molitfelor. Anul Nou (civil, ca o concesie, pentru ca Biserica incepe anul la 1 sept.) este marcat pe plan panortodox prin savarsirea, dupa Sf Liturghie, a Tedeumului. Speram ca credinciosii, prin cateheze si predici, sa inteleaga ca participarea lor constienta la Sf Liturghie si impartasirea cu Sf Taine este ,,leacul nemuririi" si ,,pavaza impotriva vrajmasului", si nu citirea nepotrivita a exorcismelor. Consider ca este o blasfemie sa consideri indraciti pe credinciosii botezati si in comuniune cu Biserica, mai ales si impartasiti cu Sfintele Taine. Dumnezeu sa lumineze pleroma BIsericii Ortodoxe Romane pentru a renunta la intelegerea superstitioasa si magica a Molitfelor Sf. Vasile.   

  3. Frumos si logic raspuns ( pentru nivelul meu modest) si multumesc  fratelui Kyrillos. Nu stiu ce pregatire teologica are , dar mi se pare normal ce afirma dansul referitor la momentul nepotrivit pentru citirea Molitfelor Sf. Vasile cel mare pe 1 ianuarie, cand nu postim ci suntem in plina delectare cu bunatati de la Praznicul Nasterii Domnului  pana la Sf. Ioan Botezatorul.

Comentariile sunt închise.