Highslide for Wordpress Plugin

Pentru o lume “strânsă din toate părţile”

3 comentarii la „Pentru o lume “strânsă din toate părţile””

  1. De ce ati postat aceasta cantare, parinte? Din cate am inteles dintr-un interviu dat radio Renasterea (Cluj), nu prea sunteti de acord cu stilul de cantare atat de "manelizat" din sudul Romaniei( cu modularile astea excesiv de orientale)- si m-ati surprins placut cu luarea asta de pozite. Care era foarte franca dar si neostentativa, ci foarte echilibrata si calma.
    Va marturisesc ca mi-ati placut foarte mult din inerviul de care pomeneam si am de gand sa va urmaresc blogul.Tocmai am urmarit pe net si dezbaterea  cu baptistii din Septembrie, unde mi s-a confirmat impresia foarte buna pe care as vrea sa mi-o fac despre sfintia voastra. Sunt basarabean naturalizat la Cluj, si ma bucur ca noua generatie de teologi din Basarabia sa va aiba ca exponent. Alfel, peisajul teologiei basarabene, doar cu figura publica a pr. Bastovoi, ar fi fost destul de arid si condamnart la o anumita partialitate monocolora. Nu ca parintele nu ar face treaba buna sau misiune importanta, dar (dupa umila si absolut neimportanta mea parere) stilul sfintiei sale e mult mai asemanator cu cantarile sudice( ''manelizate" dupa expresia sfintiei voastre)-grevate de un anumit fel de sentimetalism superficial al credintei; pe cand felul dvs. de a comunica(ca sa nu zic pretentios,stilul) mi s-a parut mult mai rezonant cu sobrietatea ( si poate profunzimea) stilului liniar de canatri bisericesti.
    Asa ca m-ati intrigat cu postarea asta…
    Oricum, sarbatori luminate va doresc si toate cele de folos sufletelor noastre!
    Doamne ajuta!
                     Nicolae P.

    • 1. Mulţumesc mult pentru mesaj şi pentru faptul că mă urmăriţi. Încerc şi eu să fac ceva, dar totuşi fără prea mult impact pe plan local. Sunt mai apreciat în România, decât aici, dar simt nevoia de a rămâne în continuare anume aici, chiar dacă de multe ori vorbesc în gol. Pe de altă parte, ţin să o fac o remarcă destul de sinceră (chiar dacă poate subiectivă şi neadevărată) că în BOR există un soi de cenzură care este un impediment foarte serios pentru o eventuală (re)mutare a mea în România. În Basarabia e mai multă libertate de a scrie şi a vorbi, şi eu apreciez acest lucru.
      2. Îmi menţin părerea cu privire la infecţia manelistă în cultul BOR şi nu numai.
      3. Ceea ce cântă diaconul Mihai Buca, este o cântare în protovaris, cu elemente din alte glasuri bizantine, şi e una foarte frumoasă. Este adevărat că e o cântare mai recentă (aprox. sec. 19), iar protopsaltul de la patriarhie exagerează în accentuarea interjecţiei “Ah”. Acelaşi protopsalt însă, atunci când slujeşte ca diacon, din câte am observat eu (poate prea puţin), spune ecteniile mai echilibrat, pe când alţii seamănă mai mult cu imami musulmani, decât cu clerici ortodocşi. Poate dvstră, strând într-un mediu mai puţin bizantinizat şi mai puternic catolicizat, cum este cel de la Cluj, nu aveţi foarte bine dezvoltat simţul cântării bizantine, ca să vedeţi că acestă cântare este totuşi e o linie de mijloc, şi poate doar cu unele tendinţe maneliste.

      Doamne ajută.

Comentariile sunt închise.