Highslide for Wordpress Plugin

Religia în şcolile moldoveneşti de la 1 septembrie 2010

Leonid Bujor, ministrul Educaţiei

La 30 iunie 2010, la propunerea dlui Leonid Bujor, ministrul Educaţiei, Guvernul Republicii Moldova a hotărât introducerea disciplinei "Religia" în şcolile din ţară, începând cu data de 1 septembrie 2010. Disciplina va fi predată doar în clasele 1-9 şi numai la cererea părinţilor. (Textul hotărârii de Guvern)

Deşi există un şir de probleme de ordin didactic (profesori, manuale, programe etc.), economic şi chiar politic cu privire la introducerea acestei discipline, Guvernul a luat această hotărâre fără prea multe discuţii, rezolvând pe o cale foarte simplă (dar nu se ştie cu ce urmări!), problema despre care se discută mai multe luni în Republica Moldova.

Menţionăm că această variantă de predare a Religiei în şcoală este susţinută de Mitropolia Basarabiei (Biserica Română) şi de alte câteva confesiuni creştine din Republica Moldova, dar este respinsă de Mitropolia Moldovei (Biserica Rusă), care susţine proiectul predării obligatorii a "Bazelor Ortodoxiei", venit la propunerea dlui Valeriu Pasat şi care urmează să fie validat prin referendum legislativ republican.

5 comentarii la „Religia în şcolile moldoveneşti de la 1 septembrie 2010”

  1. Eu nu vad care este diferenta dintre "noul" statut al religiei şi cel care a fost până în prezent. În plus, proiectul Codului Educaţiei, nu mai prevede predarea religiei în şcoală, aşa cum era în Legea Învăţământului.

  2. Aşi vrea să ştiu care criterii de selectare (desemnare) vor fi înaintate faţă de mentori.
    Mă priveşte în foarte mare măsură, ori, dacă ar fi nişte cursuri de instruire a cadrelor didactice aşi avea marea dorinţă şi îndrăzbeală de a le urma!

Comentariile sunt închise.